СТРЕСЪТ ИЗМЕНЯ ФУНКЦИОНИРАНЕТО НА МОЗЪКА Аудио статия:

Време за четене: 4 мин

Стресът е бич за съвременния човек. Само за няколко десетилетия той се е превърнал в начин на живот. Продължителното пребиваване в състояние на тревожност води до сериозни здравословни последствия и променя начина, по който мозъка функционира. Нужни са няколко месеца, с чести прояви на паник атаки, за да настъпят изменения във функционирането на мозъка. Понякога те са необратими.

Съвременният човек живее различно от предците си. През по-голямата част от времето си той работи, почива, спортува и се забавлява между четири стени. Животът му е обвързан с ограничено пространство и множество дейности. Човекът на 21 век се е приспособил да живее в клетка.

Примитивният човек е бил отпуснат през повечето време. Той се е намирал в стресови ситуации само в определени моменти, при наличие на реална заплаха от хищник. Човекът от цивилизацията е в постоянно очакване на някаква заплаха. Обикновено животът му не е заплашен от животни и други хора, но е на разположение по телефона, мейла и социалните мрежи през цялото денонощие. Мозъкът и нервната система разпознават тези сигнали като заплаха от хищник и го държат нащрек.

Замърсената среда, неясните взаимоотношения, вниманието насочено към миналото и бъдещето, медийното присъствие, работата, болестите са едни от тези заплахи. Те повишават наличието на кортизол, адреналин, норадреналин и др. в тялото и през симпатиковата система се разпространяват из цялото тяло. Тези процеси са естествени. Стресът има еволюционна роля и помага на човек да постига целите си и да оцелее. Тялото има нужда от напрежение при обстоятелства на „бий се или бягай“. Когато тези процеси са продължителни, тялото привиква и човек остава с усещането, че това е нормалното му състояние. Бедата е, че с времето, организмът се претоварва и напрежението става разрушително.

В следствие на продължителния стрес, могат да настъпят здравословни проблеми. Ще изброя само някои от тях – хипер или хипофункция на щитовидната жлеза, хормонален дисбаланс, репродуктивни проблеми, паник атаки, различни състояния на тревожност, депресивни състояния, безсъние, безпокойство, професионално прегаряне, обърканост, неудовлетворение, загуба на концентрация, повишено кръвно налягане. Високите нива на кортизол, поддържани продължително време, водят до затруднения в управление на поведението и формирането на логически връзки. Вземaнето на решения се усложнява.

Друга вреда от наличието на стрес е развиването на различни зависимости към психоактивни вещества и разрушително поведение. Пристрастяването се случва към нещо, което човек харесва.

В резултат на всичко това нерешителността и несигурността се увеличават и страда самооценката. Не на последно място настъпва преждевременно стареене на тялото.

Самодиагностика
Опитайте се да определите за себе си  степента на вашата тревожност от 0 до 10:

0 – отсъствие на каквато и да е тревожност

1-3 – ниска степен на притеснение, напрежение

4-6 – средна степен на тревожност

7-10 – много висока степен на страх.

Анализ на резултата: 0 – Пълното отсъствие на каквото и да е напрежение е знак, че по никакъв начин не сте свързани с променливата околната среда и не бихте могли да реагирате адекватно при необходимост. От 1 до 3 е състояние на ниско напрежение, в което не се чувствате заплашени. Чувствате се в безопасност. В същото време вашите сетива отчитат промените около вас, имате представа от това, което се случва наоколо и при необходимост можете да се пренастроите за реакция. Това е състояние на границата между безпокойство и спокойствие. Това е най-желателното състояние.

От 4 до 6 е състояние, в което изпитвате страх до степен на безпокойство (4), нервност (5) и тревожност (6). От 7 до 9 са състояния на дълбок страх (7), безнадеждност (8), паника (9); 10 са състояния на ужас и терор. Това е крайната степен на емоцията страх. По тази приблизителна скала можете да определяте вашето настоящо състояние. След установяване на нивото на стрес е необходимо да предприемете действия за да го намалите.

Как да изградите вътрешно равновесие? Има много възможности за овладяване на тревожността. В контекста на съвременния начин на живот, човек има нужда да се придържа към редовни отпускащи практики, които да снижават нивото на стрес. По този начин тялото се отпуска, отпочива и се възстановява нервната система. Основният и най-ефективен метод е практикуването на пълна осъзнатост. Присъствието в настоящия момент е състояние на съзнанието, като 30% от вниманието остава в режим на блуждаене.

Времето през деня, в което извършвате обичайните си повторяеми дейности е много подходящо за упражняване на осъзнатост: – хранене – къпане – ходене – чакане – битови дейности – почистване, миене, готвене, гладене. Мултифункционалността не е препоръчителна.

Определени любими занимания също могат да се превърнат в практика на пълна осъзнатост. Практикуването на пълна осъзнатост означава вниманието да е изцяло насочено в това, което правите в момента. Да превърнете миенето на чинии в майндфулнес практика означава, че по време на този процес вниманието ви е изцяло заето с това да усещате топлината на водата. Усещате контакта на кожата с чинията. Осъзнавате движението на ръцете, чувствате и помирисвате препарата. Това е процес на пълно отдаване на случващото се. Всичките ви сетива са заети с това да наблюдавате какво се случва, да чувате звуците, да усещате миризмите и допира. В началото може да се окаже, че това е голямо предизвикателство за ума. Съзнанието е свикнало да прескача от една мисъл на друга и да отлита на друго място и време. Нужно е да го превъзпитате. Няколкото секунди на насочено внимание са вече успех. Опитвайте се да увеличавате тези секунди и да задържате вниманието си в това, което правите.

Започнете практикуването на пълно осъзнаване по 10 мин на ден и постепенно увеличавайте времето. Развивайте емоционалната си интелигентност. Ще  усетите промяна още първата седмица. Намаляването на тревожността и подобряване на хормоналния баланс ще усетите в рамките на месец ежедневна практика. Овладяването на тревожността и ежедневния стрес е процес. Бъдете търпеливи и постоянни. Усилията ви ще бъдат възнаградени.

Автор: Стефи Динева